Zeilen volgens CWO systeem

 

WSV Peter Hensen is aangesloten bij het CWO, dit staat voor Stichting Commissie Watersport Opleidingen. Het is een overkoepelende organisatie die zich bezig houdt met diplomering van watersportopleidingen. CWO stelt eisen op voor diplomering van cursisten en ook van de instructeurs. Daarnaast voert het CWO controles uit tijdens het seizoen.

CWO zeilcursussen worden zowel door zeilscholen als door verenigingen gegeven en zijn gelijkwaardig. Je kunt dus met een vorderingenstaat of diploma van een vereniging verder op een zeilschool als je dat wilt, en omgekeerd kan dat natuurlijk ook. 

WSV Peter Hensen biedt drie CWO-cursussen aan voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het volledige traject bestaat uit drie cursussen die je in drie tot vier seizoenen kunt doorlopen. Aan het eind van ieder seizoen krijg je een erkend zeildiploma als je aan alle eisen van de cursus voldoet. Heb je het gewenste niveau nog niet helemaal gehaald dan krijg je een vorderingenstaat. Daarop staat precies aan welke eisen je wel en niet voldoet. Het jaar daarop kan je dan weer starten in dezelfde cursus en verder gaan waar je gebleven was. 

De cursussen zijn als volgt opgebouwd. 

CWO-I 

Voor kinderen die geen of weinig zeilervaring hebben. 

Basisvaardigheden zoals op- en aftuigen, sturen, bediening zeilen, overstag gaan. Theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Onder gunstige omstandigheden, rustig vaarwater, matige wind t/m windkracht 3.

CWO-II 

Vervolg op CWO-I. 

Basisvaardigheden aangevuld met opkruisen, aankomen aan hogerwal, enz. Bijbehorende theorie. Onder redelijke omstandig­heden, niet te druk vaarwater, t/m windkracht 4.

CWO-III 

Vervolg op CWO-II. 

Basis- en gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen hogerwal en lager wal, enz. Bijzondere technieken en beginselen van wedstrijd­zeilen. Theorie sluit aan bij gevorderdenniveau. Onder redelijke omstandigheden, t/m windkracht 5.